Yaşlılıkla birlikte vücut deforme olmaya başlar. Bu deformasyon en çok ağız bölgesinde görülür. Kalıcı dişlerin kaybedilmesi, yaşlı insanlara günlük hayat içerisinde büyük bir zorluk yaşatır. Özellikle çiğneme, ısırma ve yutmada sıkıntılara yol açar. Bu sebeple diş protezi sıklıkla tercih edilir. Takma diş olarak da adlandırılan protez dişler, kalıcı dişlerini kaybeden yaşlılara büyük bir kolaylık sağlar. Fakat bu dişlerin uzun bir süre ve konforlu bir şekilde kullanılması için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Çünkü bakımı yapılmayan ya da yanlış kullanılan diş protezi, faydadan çok zarar verebilir.
Diş Protezi Kullananlar İçin Tavsiyeler
Hem estetik anlamda güzel bir görünüm sergileyen hem de kişiye çiğneme ve ısırma fonksiyonlarını geri kazandıran diş protezi için bakım çok önemlidir. Bu yüzden sabit diş protezi kullanan kişilerin günde iki defa dişlerini fırçalamaları gerekir. Ayrıca diş ipi ve arayüz fırçaları ile desteklenen bakım rutini, daha detaylı bir temizlik sağlar. Düzenli bakım yapılmadığı sürece diş eti sorunları ve ağız kokusu ile karşılaşmak kaçınılmazdır.
Hareketli protez kullanan kişiler için de bakım ve temizlik büyük bir önem taşır. Bu nedenle her yemekten sonra protezlerin çıkarılması ve bol suyla temizlenmesi gerekir. Ayrıca yemekten bağımsız şekilde diş protezi için fırçalama ve temizleme şarttır. Takma dişler, özel olarak tasarlanmış ve yumuşak kıllara sahip protez fırçaları ile her gün temizlenmelidir. Böylece üzerlerinde biriken yemek artıkları ve plaklar kolayca yok edilebilir.
Diş protezi bakımı ile ilgili diğer bir ayrıntı temizleme tabletleridir. Protezlerin haftada en az iki gece temizleme tabletleri içinde bekletilmeleri gerekir. Böylece detaylı bir kimyasal temizlik yapılmış olur. Fakat hijyen sağlamak için her ürün kullanılmamalıdır. Çünkü bazı ürünler protezin cilasını bozabilir ya da aşınmasına neden olabilir. Bir diğer önemli nokta ise temizliğin yumuşak bir havlu üzerinde yapılmasıdır. Bu sayede düşme veya kırılma gibi durumlar en başta engellenmiş olur.
Diş protezi konusunda bakım kadar saklama koşulları da büyük önem taşıyan bir konudur. Takma dişler saklanırken nemli tutulmaları gerekir. Böylece şekillerini kaybetme riski ortadan kalkmış olur. Protez diş saklama kutusuna protez ıslatma solüsyonu eklenerek güvenli bir şekilde muhafaza edilebilirler. Bu rutinin her akşam yapılması gerektiği kesinlikle unutulmamalıdır. Çünkü gece takma diş ile uyumak ağızda tahribata sebep olabilir. Ayrıca her gece sterilizasyonunun sağlanması, enfeksiyon ihtimalini ortadan kaldırır. Bu basit ama etkili adımlar izlenerek takma dişler uzun bir süre ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nedir?