Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Pedodonti, süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını amaçlayan, çürük, travma gibi durumların bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Pedodonti bilim adlı 0-12 yaş grubundaki çocuklar ile ilgilenir. Çocuğun herhangi bir şikayetinde ve/veya ağrısında gecikmeden pedodonti alanında uzman bir diş hekimine başvurulmalıdır.

pedodontiAmaç, öncelikle süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde ağızda kalmasını yerinin korunmasını sağlamaktır.  Süt dişleri sonrasında değişeceği için ailelerde müdahale edilmesine gerek yok algısı oluşmaktadır. Ancak süt dişlerinin çürümesi ya da erken kaybı, gelecek daimi dişlerin çapraşık olmasına ve çene kemiğinin yetersiz gelişmesine neden olmaktadır.

Diş çürükleri, çocukluk çağının en yaygın kronik hastalıklarından biridir. Tedavi edilmeyen çürükler, yeme, konuşma, oynama ve öğrenme ile ilgili sorunlara yol açabilecek ağrı ve enfeksiyonlara neden olabilir. 

 

Bebeklerin ağız ve diş bakımı için neler yapılmalı?
  • Diş etlerini ilk beslemeden sonra sabahları ve yatmadan hemen önce, bakteri ve şekerleri silmek için günde iki kez yumuşak, temiz bir bezle silin.
  • Dişler çıktığında, günde iki kez yumuşak, küçük kıllı bir diş fırçası ve sade su ile fırçalamaya başlayın.
  • Belirtileri erken tespit etmek için bebeğinizin ilk doğum gününde diş hekimini ziyaret edin.

 

Çocukların ağız ve diş bakımı için neler yapılmalı?
  • Çocuğunuz 6 yaşından küçükse, fırçalarını izleyin.
  • Diş fırçasının üstüne bezelye büyüklüğünde florürlü bir diş macunu kullandıklarından ve yutmak yerine her zaman tükürdüklerinden emin olun.
  • İyi fırçalama becerilerine sahip olana kadar çocuğunuzun diş fırçalamasına yardım edin.

 

Çürük oluşumunu engellemek için diş hekimi neler yapabilir?

Çürük oluşumunu önlemek için farklı yöntemler vardır. Florür verniği ve florürlü diş macunu çürüklerin önlenmesinde oldukça faydalıdır.

Bunun yanında, dişlerdeki fissürlerin (çiğneyici yüzeydeki çukurların) çok derin olduğu ve temizlenmesinin zor olduğu durumlarda fissür örtücü uygulaması da yapılabilir. Bu uygulama sayesinde, dişlerin çürüme olasılığı azaltılacaktır.

 

Süt dişleri ve kalıcı dişlerin sürmesi

Genellikle her 6 ayda bir yaklaşık 4 diş çıkar.

Kız çocuklarında dişler genellikle erkek çocuklara göre daha önce sürer.

Alt dişler genellikle üst dişlerden önce çıkar.

Her iki çenedeki dişler genellikle çiftler halinde çıkar – biri sağda, diğeri solda.

Süt dişler, kalıcı dişlerden daha küçük ve daha beyaz renklidir.

Bir çocuk 2 ila 3 yaşına geldiğinde, tüm süt dişleri çıkar.

4 yaşından kısa bir süre sonra, çocuğun çene ve yüz kemikleri büyümeye başlar ve süt dişler arasında boşluklar oluşur. Bu, daha büyük kalıcı dişlerin ortaya çıkması için gerekli alanı sağlayan mükemmel bir doğal büyüme sürecidir. 6 ve 12 yaşları arasında, hem süt dişlerin hem de kalıcı dişlerin bir karışımı ağızda bulunur.