Periodontoloji; dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokuların sağlığı ile ilgilidir. Yetersiz ağız hijyeni, bazı sistemik hastalıklar, uyumsuz protezler, travma periodontal hastalıklara neden olmaktadır. Diş eti (periodontoloji) hastalıkları, diş kaybı kadar geri dönülmez sonuçlar yaratabileceği için hastalar düzenli olarak periodontoloji kontollerini yaptırmalıdır.
Diş eti iltihabı periodontal hastalığın en hafif şeklidir. Diş etlerinin kızarmasına, şişmesine ve kolayca kanamasına neden olur. Bu aşamada genellikle hiç rahatsızlık olmaz. Diş eti iltihabına genellikle yetersiz ağız hijyeni neden olur. Diş eti iltihabı profesyonel tedavi ve iyi ağız bakımı ile eski haline döner.
Diş eti iltihabına neden olabilecek faktörler arasında diyabet, sigara içme, yaşlanma, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar ve durumlar, stres, yetersiz beslenme, ergenlik, hormonal dalgalanmalar, hamilelik, madde bağımlılığı, HIV enfeksiyonu ve bazı ilaç kullanımları yer alır.
Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı periodontitise dönüşebilir. Zamanla plak, diş eti çizgisinin altına yayılabilir ve büyüyebilir. Plaktaki bakteriler tarafından üretilen toksinler diş etlerini tahriş eder. Toksinler, dişleri destekleyen doku ve kemiklerin parçalandığı ve yok edildiği kronik bir inflamatuar yanıtı uyarır. Diş etleri dişlerden ayrılarak enfekte olan cepler (dişler ve diş etleri arasındaki boşluklar) oluşturur. Hastalık ilerledikçe cepler derinleşir ve daha fazla dişeti dokusu ve kemik tahrip olur. Genellikle, bu yıkıcı süreç çok hafif semptomlara sahiptir. Sonunda dişler gevşeyebilir ve çekilmesi gerekebilir.
Periodontitin birçok formu vardır. En yaygın olanlar periodontit tipleri:
– Diş eti kanaması
– Ağız kokusu
– Diş etinde kaşıntı hissi
– Diş etinin renginin kırmızı olması
– Dişlerde sallanma
– Dişler arasında aralanma
Bu durumlarda mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır. Diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi diş kayıplarına neden olmaktadır. Periodontal nedenlerden dolayı diş kayıplarının tedavisinde kemik kaybı olduğu için implant veya protez yapımı daha da zorlaşacaktır.
Dişeti seviyesinde düzensizlik mevcutsa, dişetlerinde hacimce büyüme varsa dişeti estetiği yapılmaktadır. Bu işlem, lazerle ya da konvansiyonel cerrahi teknikle yapılır. İşlemden hemen sonra hasta sosyal hayatına dönebilir. Dişetlerinin tamamen iyileşmesi yaklaşık 1 hafta sürer.
Diş tedavisi hizmetlerinde yılların bilgi birikimi ve tecrübesini sizlere sunuyoruz.
Web sitemizde yayınlanan hasta fotoğrafları hastalarımızın onayı alınarak, rekabet için değil bilgilendirme amaçlı yayınlanmıştır.
Kocak Dent © 2021. Tüm Hakları Saklıdır.