Diş hekimliğinde en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi kanal tedavisidir. Bu tedavi yönteminde öncelikle hastaya lokal anestezi uygulanır. Sonrasında enfekte olan dişin pulpa kısmı temizlenir. İltihaplar tamamen giderildikten sonra temizlenen delik ve pulpaların oluşturduğu boşluk dolgu malzemesi ile doldurulur. Bu işlemler sonrasında dişteki ağrı, hassasiyet ve enfeksiyon ortadan kalkar ve diş tedavi edilmiş olur.
Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?
Hayat kurtaran bir işlem olan kanal tedavisi maalesef ki her zaman başarı ile sonuçlanmaz. Başarısızlıkla sonuçlanan bir tedavinin belirtileri ise şunlardır:
- Ağız, diş ve yüz çevresinde ağrı ortaya çıkar.
- Sıcak veya soğuk gıdalara karşı hassasiyet oluşur.
- Diş etlerinde şişkinlik, iltihap gibi problemler görülür.
- Dişlerde renk değişimi gözlemlenebilir.
- Çene yapısında kayma gibi bazı sorunlar meydana gelebilir.
- Sinüs sorunlarında artış olması sonucunda baş ağrıları olabilir.
Ortaya çıkan bu problemler, kanal tedavinizin başarısız sonuçlandığı anlamına gelebilir.
Başarısız Kanal Tedavisi Sebepleri Nelerdir?
Kanal tedavisinde diş hekimlerinin hata yapma olasılığı oldukça düşüktür. Bu yüzden başarısız bir tedavinin sebebi genellikle diş hekimi değildir. Sorunun başka pek çok sebebi olabilir. Başarısız kanal tedavisi sebepleri şunlardır:
- Enfeksiyonun tam olarak temizlenmemesi başarısız bir tedavinin nedeni olabilir.
- Diş hekimleri tedaviyi tamamladıktan sonra diş etinin üstünde yer alan kısmı korumak amacıyla o bölgeye mühür yaparlar. Fakat bu mühür çeşitli sebeplerden dolayı bozulabilir. Bunun sonucunda bakteriler diş köklerine inip bölgeyi tekrardan enfekte ederler.
- Kanal tedavisi sonrasında hekimler dişin üstüne kron yerleştirir. Kron yerleştirilene kadarki süre uzun olursa bu boşluklara bakterilerin yerleşme olasılığı vardır.
- Dişin içindeki kanal sistemi oldukça karmaşık ve dardır. Bu kavisli yapı, temizleme işlemini bir hayli zorlaştırmaktadır. İyi bir şekilde temizlenmeyen kanal, sonraki zamanlarda tekrardan enfekte olup aynı sorunlara yol açabilir.
- Tedaviden kısa bir süre sonra yüze veya direkt dişlere alınan darbe, hasara sebep olur. Bu durum, bakterilerin tekrardan diş köküne ulaşmasına ve kanalı enfekte etmesine sebep olur.
Kanal Tedavisi Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Kanal tedavisinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Bu noktalar şunlardır:
- Hekiminizin verdiği ilaçları düzenli olarak ve belirtilen sürede kullanmalısınız.
- İşlem sonrasında birkaç gün tütün ürünlerinden ve alkolden uzak durmalısınız.
- Kanal tedavisini izleyen 72 saatlik sürede işlem yapılan bölgeye baskı uygulamaktan kaçınmalısınız. Yemeğinizi yerken mümkün olduğunca o bölgeyi kullanmamaya çalışmalısınız.
- Eğer tedaviniz birkaç seanstan oluşuyorsa sonraki seansları kaçırmamaya özen gösterin. Aksi halde enfeksiyon tamamen temizlenemez veya tedavi sonuçlanmaz. Bu durumda problemler kendini tekrarlayabilir.
- Tedavi sonrasında eğer herhangi bir ağrı, şişlik veya kanama ile karşılaşırsanız mutlaka zaman kaybetmeden hekime başvurunuz.
Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece başarısız kanal tedavisi riskini en aza indirebilirsiniz.
Bu Yazı İlginizi Çekebililir: Arayüz Fırçası Nedir?