Kahvenin Dişlere Etkisi
Kahvenin dişlere etkisi sağlığa pek çok faydası olsa da bazı etkileri dişler için hiç de iyi değildir. Günde bir fincan kahve bile çürük riskini artırır. Ek olarak yoğun aroması ve ağızdaki bakterileri artırması nedeniyle ağız kokusuna katkıda bulunabilir. Ayrıca dişlerde renk değişikliğine neden olur. Kahve ağızdaki bakterilerin, diş ve mine erozyonuna yol açan asitleri oluşturmasına destek verir. Mine, başta hidroksiapatit olmak üzere çeşitli minerallerden oluşur ve dişlerin koruyucu tabakası olarak işlev görür. Bu tabaka dişlerin renginden de kısmen sorumludur.
Işığın mine üzerindeki yansıması, dentin olarak bilinen alttaki materyalin rengiyle birleştiğinde dişlerin rengini oluşturur. Kalın diş minesi, dentinin koyu sarı-kahverengimsi rengini kaplar. Ancak mine inceldiğinde dentin daha görünür hale gelir ve bu da dişlerin sararmasına neden olur.
Dişte Renk Değişikliği Türleri
Dışsal diş renk değişikliği, dişin dış tabakasının (mine) renk değişimini ifade eder. Genellikle dişlerin; yiyecek, içecek veya lekeleyici aktivitelere maruz kalmasından kaynaklanır. Kahve, şarap, kola ve sigara içmek dış rengin bozulmasına neden olabilir.
İçsel diş renk değişikliği, dişin iç yapısını yani dentin kısmını etkiler. Aşağıdaki gibi çeşitli nedenleri vardır.
- Çocukluk döneminde florüre çok fazla maruz kalma
- 8 yaşından küçük çocuğun veya hamileliği sırasında annenin tetrasiklin antibiyotik kullanması
- Süt dişi travması
- Kalıcı dişin iç kanamasına neden olan diş travması
- Gri veya kehribar rengi diş renklerine neden olan ve oldukça nadir görülen dentinogenezis imperfekta ile doğmak
Yaşa bağlı diş renklenmesi, diş renklenmesinin dışsal ve içsel nedenlerinin bir kombinasyonudur. Diş minesi incelirken zaman geçtikçe dentin doğal olarak sararır. Böylece sarı dentinin dışarı çıkmasını sağlar.
Kahve Dişlerinizi Neden Lekelendirir?
Kahve, tanen adı verilen bir bileşen nedeniyle dişlerin rengini bozar. Tanen, suda parçalanan bir polifenol türüdür. Polifenoller ayrıca kahvede (ve bazı bitki bazlı gıdalarda) bulunur. Bu bileşikler dişlerinizin renginin değişmesinden sorumludur. Kahveye krema eklemek dişlerinizin rengini değiştirmesini engellemez. Koyu renkli kahvede bulunan pigmentler ve asitler, açık renkli kahvede de bulunur. Ayrıca krema ve şeker sadece bakteri üremesini hızlandırır. Lekelenmenin ciddiyeti söz konusu olduğunda ise bu, kahvenin türüne bağlıdır.
Dişlerinizi lekeleme olasılığı en yüksek olan kahve türleri şunlardır:
- Dark roasts (Koyu kavrulmuş): Bu kahve türü, cesur bir lezzet arayanlar için mükemmel bir seçimdir. Bununla birlikte dişlerinizi renklendirme olasılığı fazlasıyla yüksektir.
- Arabica: Aynı derecede popüler olan başka bir kahve türüdür. Espresso yapımında sıklıkla kullanılır.
- Robusta: Bu kahve türü yumuşak bir tat verir. Ayrıca dişleri Arabica’dan daha hızlı lekelediği de bilinmektedir.
Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?
Diş beyazlatma yaptırarak bu renklenmeyi düzeltebilirsiniz. Ancak kahvenin ağız sağlığınıza da zarar verebileceğini bilmeniz gerekir. Uzmanlar, kahve içmenin aşağıdakilere yol açabileceğini belirtmiştir.
- Diş aşınması: Kahvenin koyu rengi dişlerimizin yüzeyini lekeler. Sonuç olarak dişlerinizin minesi solabilir.
- Ağız kokusu: Kahvenin en sık görülen yan etkilerinden biridir. Bazı durumlarda ağzınızda plak birikmesi nedeniyle ağız kokusu gelişebilir.
- Diş eti sorunları: Lekelenme sürecinde vücut gerekli mücadeleyi vermeye çalışırken diş eti dokusu zarar görebilir.
- Diş çürüğü: Kahveden gelen asitler diş yapısına girebilir ve çürüklerin oluşumuna neden olabilir.
Kahvenin Dişlerinize Zarar Vermesini Nasıl Önlersiniz?
Günlük hijyen rutininiz dışında aşağıda yer alan adımları uygulayarak diş sararması ve diğer zararlı riskleri azaltabilirsiniz.
- Günün belirli saatlerinde kahve için: Gün boyunca kahvenizi yudumlamak yerine bakteri oluşumunu azaltmak için her fincanı bir oturuşta için.
- İçeceklerinizi pipetle yudumlayın: Garip görünebilir, ancak kahvenizi pipetle yudumlamak dişlerinizi sağlıklı tutmanın en iyi yollarından biridir. Bir pipet, kahvenin dişlerinizle doğrudan temas etmesini önlemenize yardımcı olacaktır.
- Kahve içtikten sonra dişlerinizi fırçalayın: Mümkünse kahvenizi içtikten kısa bir süre sonra dişlerinizi fırçalayın. Değilse bakterileri parçalamak için ağzınızı suyla çalkalayabilir, limon veya çilek gibi meyveler yiyebilirsiniz.
Bu Yazı Dikkatinizi Çekebilir: Florür Dişler İçin İyi Midir?