Florozis

Florozis Nedir?

Her insanın vücudunda ortalama 2-3 gr flor elementi bulunur. Vücut için gerekli olan bu element diş macunlarının, içme sularının ve başka maddelerin içerisinde yer alır. Bu yolla bedenimize flor almış oluruz. Fakat olması gerekenden fazla miktarda flora maruz kalmak florozis hastalığı ile sonuçlanabilir.

Flor hem süt dişleri hem de daimi dişler için büyük önem taşır. Fakat gereğinde fazla alındığı miktarda diş yüzeyine zarar verebilir. Deformasyona ek olarak dişlerde renk değişimi de gözlenebilir. Ancak bu zarar dış kısımlar için geçerlidir ve iç kısımlar herhangi bir şekilde zarar görmez. Florozis sıklıkla kozmetik bir problem olarak tanımlanır. Yani ciddi bir hastalık boyutunda değildir. Ayrıca hekimler tarafından kolayca teşhis edilip tedavi edilebilir.

Florozis Belirtileri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?

Hafif düzeydeki florozis çok az belirti verir. Bu sebeple ancak diş hekimi tarafından anlaşılabilir ve teşhis edilebilir. Hafiften orta şiddete doğru olanında beyaz çizgi ve noktalar oluşur. Ağır düzeyde ise diş yüzeyinde çukurlar ve kahverengi, gri ya da siyah noktalar meydana gelir. Bu yüzden dışarıdan kolay bir şekilde anlaşılabilir.

Diş hekimine gittiğinizde ilk olarak çocuğunuzun geçmişte florlu katıları ya da florlu suları tüketip tüketmediğini sorar. Ayrıca çocuğunuzun dişlerine etki edebilecek sistemik rahatsızlığın olup olmadığını öğrenir. Sonrasında yaptığı muayeneler ve çektiği röntgenler sonucunda dişlerde başka bir sorun olup olmadığını araştırır.

Başka durumlarda da florozis gelişme olasılığı vardır. Özellikle gelişimsel bozukluklar ve yüzle ilgili sorunlar mine ve dentin gelişiminde sorunlara yol açabilir. Yüksek ateş ve travmalar da bebeklerde ve küçük çocuklarda diş renklenmesine sebep olabilir. Asıl problem şu ki meydana gelen noktalar ve lekeler kalıcıdır ve zamanla daha çok koyulaşabilir.

Florozis Tedavisi Nasıl Olur?

Vakaların çoğunda florozis tedavi edilmeyecek kadar azdır ya da arka kısımlarda görüldüğü için pek göze çarpmaz. Daha ciddi ya da ön dişlerde de meydana gelen vakalarda ise diş beyazlatma ya da diş yüzeyinden bir tabaka kaldırma gibi farklı tedaviler uygulanabilir. Ağır vakalarda ise kompozit restorasyonlar, porselen lamineler ya da kuron restorasyonu tedavi seçenekleri arasında yer alır.

Florozis Nasıl Engellenir?

Kalıcı etkilere sahip bu rahatsızlığı, alacağınız küçük önlemlerle engelleyebilirsiniz. 6 yaşından küçük çocuğunuz varsa dişlerini fırçalarken macunu yutmasına engel olmalısınız. Aromalı diş macunları yutmaya daha fazla özendirdiği için bu tarz diş macunlarını kullandırmaktan kaçınabilirsiniz. Bunun yanı sıra flor içeren tüm ürünleri çocuğunuzun erişemeyeceği yerlere koymalısınız. Fakat unutmayın ki sadece diş temizleme ürünleri flor içermez. Bazı meyve suları da flor içerebilir. Hatta bazı şişe sularda fazladan eklenmiş flor bulunabilir. Çocuğunuzun bu içecekleri tüketimini kısıtlayarak riski azaltabilirsiniz.

 

 

 

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Amalgam Dolgu