En Önemli 9 Ağız Problemi

Birçok insanın ağzında, endişe verici en az bir ağız problemi vardır. Sorun, dişlerinizin rengi gibi kozmetik bir durum veya dişlerinizin ve diş etlerinizin genel sağlığı üzerinde doğrudan etkisi olan bir rahatsızlık olabilir. En çok dikkat gerektiren ağız problemleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Diş Çürüğü

Araştırmalara göre 20-64 yaş arasındaki yetişkinlerin %92’sinin dişlerinde çürük vardır. Aynı zamanda uzmanlar, diş çürüklerinin soğuk algınlığından sonra en yaygın ikinci tıbbi rahatsızlık olduğuna dikkat çekmektedir.

Çürükler, çocuklardan yaşlı yetişkinlere kadar herkesi etkileyebilir. Dişleri kaplayan yapışkan bir film tabakası olan plak tarafından salınan asitlerin birer sonucu olarak oluşurlar. Asitler diş minesini çözerek dişte bir delik oluşturur. Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamak, çürük geliştirme riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Ağız Problemi

Ağız kokusu başka bir yaygın ağız sorunudur. Birçok nedenden dolayı gelişebilir. Ağızda bakteri birikmesi olduğunda veya altta yatan bir tıbbi durumun bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Nefesinizle ilgili endişeleriniz varsa diş hekiminiz neler olup bittiğini anlamanıza yardımcı olacak ve sizin için en uygun tedaviyi önerecektir. Beslenme tarzınızı değiştirmek, alkolsüz bir gargara kullanmak veya dişleriniz ile diş etlerinizi yılda en az iki kez profesyonelce temizletmek problemi çözebilir.

Kanayan Diş Etleri

İnsanlar fırçalama yaparken veya diş ipi kullanırken biraz kan gördüklerinde ilk düşündükleri, diş eti iltihabı veya başka bir diş eti hastalığı olduğudur. Kanama, diş eti ve kemik hastalığının bir işareti olabilirken diş etlerinin kanamasına neden olabilecek başka durumlar da vardır.

Örneğin; hamileyken meydana gelen hormonal değişiklikler, diş etlerinin kanama olasılığını artırabilir. Dişleri çok sert fırçalamak veya yumuşak olmayan kıllara sahip bir fırça kullanmak da diş etlerinin kanamasına neden olabilir.

Hassas Dişler

Bazı insanlar, sıcak veya soğuk gıdaları tüketmeyi zorlaştırabilecek hassas dişlere sahiptir. Bazen dişler o kadar hassastır ki hava soğukken derin bir nefes almak bile rahatsız edicidir. Araştırmalara göre nüfusun yaklaşık yarısının hassas dişlere sahip olduğu düşünülmektedir.

Çürükler, mine erozyonu ve diş eti çekilmesi; hassas dişlere neden olabilecek veya hassasiyeti daha da kötüleştirebilecek durumlardır. Tedaviler genellikle altında yatan nedene bağlıdır, dolayısıyla dişlerinizin hassas olduğunu düşünüyorsanız diş hekiminizle konuşmanız iyi bir fikirdir.

Ağız Yaraları

Ağız yaraları, uçuk ve aft gibi birçok farklı isimle anılır. Bir virüsten mantara, tam olarak oturmayan bir oral apareyden yanlışlıkla iç yanağınızı veya dudağınızı ısırmaya kadar çeşitli farklı problemlerden kaynaklanabilirler.

Lekeli Dişler

Dişlerdeki lekeler veya renklenmeler oldukça yaygındır. Leke tipine bağlı olarak diş beyazlatma, dişlerin rengini değiştirebilir. Genellikle yalnızca minede meydana gelen dışsal renk değişikliği, beyazlatma tedavilerine yanıt verir.

Bu renk değişikliği, kahve ve çikolata gibi bazı ürünlerin yiyip içilmesi sonucu oluşan lekelerin yanı sıra tütün ve sigaranın oluşturduğu lekeleri de kapsar. İçsel lekeler ise beyazlatma prosedürlerine daha dirençlidir ve kron kaplama gibi kozmetik onarıcı prosedürler gerektirebilir.

Kuru Ağız

Zaman zaman herkesin ağzı kurur. Ancak ağız sürekli kuruduğu zaman ağız kokusu, diş çürümesi ve ağız yaraları gibi başka sorunlara yol açabilir. Araştırmalara göre ağız kuruluğu; ilaçlar, tıbbi durumlar veya tükürük bezlerinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkabilir.

Ağzınızın sık sık kuruduğunu fark ederseniz olası nedenler ve tedavi seçenekleri hakkında diş hekiminizle konuşun. Ağız kuruluğunun nedenine bağlı olarak altta yatan durumu tedavi etmek veya farklı bir ilaç denemek sorunu çözmeye yardımcı olabilir.

Ağız Problemi

Diş minesi vücuttaki en sert maddelerden biri olmasına rağmen bir yaralanma sonucu çatlayabilir veya zarar görebilir. Yaralanmaları her zaman önleyemeseniz de onlara karşı korunmak için bazı adımlar atabilirsiniz. Siz veya çocuklarınız herhangi bir temas sporu yapıyorsanız antrenman ve oyun sırasında bir ağız koruyucu takmak, yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Ağız Problemi

Yapılan anketlere göre 30 yaşın üzerindeki tüm yetişkinlerin neredeyse yarısında bir çeşit diş eti hastalığı vardır. Diş eti iltihabı olarak bilinen en erken evredeki semptomlar genellikle diş etlerinde kızarıklık, bir miktar şişme ve kanama şeklindedir. Bazı kişilerde ise hastalığın erken evrelerinde herhangi bir belirti görülmez.