Ortodonti (diş teli tedavisi), basit diş çapraşıklıklarının, kapanış bozukluklarının diş teli tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Diş teli tedavisinin ortalama süresi 24 aydır. Bu süre, kişinin yaşına, vakanın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Ortodontik tedavide, hareketli apareyler kullanılabildiği gibi sabit tedavi de mümkündür. Çoğunlukla gelişme döneminde, çocukluk çağda hareketli apareylerle ortodontik tedavi yapılmaktadır. Erişkin bireylerde sabit ortodontik tedavi yapılmaktadır.

ortodonti
Ortodontik tedaviye ihtiyacım olup olmadığını nasıl anlarım?

Ortodontiden yararlanıp yararlanamayacağınızı yalnızca diş hekiminiz veya ortodontistiniz belirleyebilir. Tam tıbbi ve diş sağlığı öyküsü, klinik muayene, dişlerin alçı modelleri ve özel röntgenler ve fotoğraflar içeren teşhis araçlarına dayanarak, bir ortodontist veya diş hekimi ortodonti önerilip önerilmediğine karar verebilir ve doğru bir tedavi planı geliştirebilir.

Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz, ortodontik tedaviye aday olabilirsiniz:

  • Üst ön dişlerin alt dişlerin üzerinde çok ileriye doğru uzandığı (dışarı çıktığı) durumlar
  • Alt dişlerin çok ileri veya üst dişlerin çok uzak olduğu bir görünüm
  • Çapraz ısırma – normal bir şekilde ısırırken üst dişlerin alt dişlerin önüne hafifçe düşmediği durumlar
  • Açık ısırma – arka dişler birlikte ısırdığında ön ve / veya yan dişlerin ısırma yüzeyleri arasındaki boşluk olması
  • Yanlış yerleştirilmiş orta hat – üst ön dişlerinizin merkezi alt ön dişlerinizin merkezi ile aynı hizada değilse
  • Boşluk – eksik dişlerin bir sonucu olarak dişler arasındaki boşluklar veya boşluklar
  • Çarpıklık – çok fazla diş olması ve çene boyutunun dişlere yetmemesi sonucuyla oluşan çarpıklıklar

 

Ortodontik Tedavide Kullanılan Materyaller

Hem sabit hem de çıkarılabilir birçok farklı cihaz tipi, dişleri hareket ettirmeye, kasları yeniden eğitmeye ve çenelerin büyümesini etkilemeye yardımcı olmak için kullanılır. Bu cihazlar dişlere ve çenelere hafif baskı uygulayarak çalışır. Sorununuzun ciddiyeti, hangi ortodontik yaklaşımın en etkili olacağını belirler.

 

Sabit cihazlar şunları içerir:

Braketler – en yaygın sabit cihazlar, teller ve / veya braketlerden oluşur. Bantlar dişlerin veya dişin etrafına sabitlenir, braketler ise çoğunlukla dişin önüne bağlanır. Teller braketlerden geçirilir ve bantlara tutturulur. Telleri sıkmak, dişleri gerginleştirir, yavaş yavaş uygun pozisyonlarına hareket ettirir. Diş telleri genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar elde edilebilecek istenen sonuçları elde etmek için aylık olarak ayarlanır. Günümüzün diş telleri daha küçük, daha hafif ve geçmişe göre çok daha az metal göstermektedir. Çocuklar için parlak renkler ve birçok yetişkin tarafından tercih edilen farklı stiller vardır.

Sabit ortodontik tedavide standart olarak metal braketler kullanılmaktadır. Ancak estetik olarak metal istemeyen hastalarda porselen braket alternatifi mevcuttur. Porselen braketler, daha estetiktir ancak bazı vakalarda tedaviyi birkaç ay geciktirebilir.

Sabit alan koruyucular – süt dişi herhangi bir nedenden dolayı normalden daha erken düşerse, kalıcı diş çıkana kadar alanı açık tutmak için bir alan koruyucusu kullanılır. Boşluğun yanındaki dişe bir bant tutturulur ve boşluğun diğer tarafındaki dişe bir tel uzatılır.

İnvisalign (Şeffaf Aparey)

Hafif çapraşıklıkların hastanın rahatlıkla takıp çıkarabildiği şeffaf apareylerle düzeltilmesi işlemidir. Hastaya hiçbir rahatsızlık vermemekte ve her hangi bir estetik sorun oluşturmamaktadır.

Herhangi Bir Sorunuz Mu Var?

Hizmetlerimiz

Call Now Button