Diş dolgusu; çürüyen, kırılan veya çatlayan dişin restore edilmesi işlemidir. Bu işlemde boşluk olan kısım doldurulur. Madde kaybı yaşanan dişlerin işlevini yerine getirmesine yardımcı olur. Ayrıca çürükler ilerlemeden uygulanan dolgu işlemi, diş kayıplarının önüne geçer.
Dolgu işleminden önce dişlerin hazır hale getirilmesi gerekir. Bu yüzden çürüğün temizlenmesi veya dişin eski dolgulardan arındırılması gerekir. Sonrasında konuma, büyüklüğe ve fonksiyona göre diş dolgusu için uygun malzeme seçilir ve hedef bölge bu malzeme ile doldurulur. En sonundaysa hastanın bu dolgularla rahat edip etmediği kontrol edilir.
Yediklerimiz, içtiklerimiz, diş sıkma veya gıcırdatma davranışları diş dolgusu konusunda başarısızlığa sebep olabilir. Aşınmış, kırılmış, çatlamış ya da düşmüş dolgular, diş ile dolgu arasında boşluklar bırakır. Ağız bakterileri ise bu boşluklardan kolaylıkla geçebilir. Bu durum da çürümeye sebep olabilir.
Çürüklere sebep olan bu bakterileri diş fırçasıyla uzaklaştırmak pek mümkün olmaz. Bu da diş dolgusu kenarı boyunca ya da alt kısmında çürümeye neden olabilir. Tedavi edilmeyen bu çürükler, diş köküne kadar ilerleyerek bu kısımları enfekte edebilir. Bu da maalesef kanal tedavisi ya da diş çekilmesi gibi daha ağrılı süreçlerle sonuçlanır.
Düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmek her anlamda önemlidir. Çünkü mevcut dolgularda oluşan bir problem erken safhada teşhis edilip tedavi altına alınabilir. Siz her ne kadar bir sorun olup olmadığını görmek için ağzınızı inceleseniz de diş dolgusu ile ilgili bir problemi bazen fark edemeyebilirsiniz. Fakat diş hekiminiz herhangi bir zayıf noktayı kolaylıkla tespit edebilir.
Diş hekimi sond adı verilen bir cihaz yardımıyla dolguların kenarındaki aşınmış noktaları tespit eder. Bu sayede dolgunun aşınmış olup olmadığını ve dişle olan uyumunu görür. Böylece diş hekimi gerekli gördüğü yerde diş dolgusu değişimine gidebilir.
Diş dolgusu sağlam malzemelerden yapılır. Bu yüzden ağızda uzun yıllar boyunca durabilir. Fakat her gün tekrarladığımız çiğneme hareketinden dolayı zamanla aşınır. Ayrıca diş gıcırdatma veya sıkma gibi bir probleminiz varsa dolguların çok daha erken değişmesi gerekebilir.
Diş hekimine düzenli olarak giderek hasarlı dolgulara erken tedavi uygulanabilir. Fakat siz de dolgularınızda herhangi bir çatlak ya da aşınma gözlemlediyseniz vakit kaybetmeden hekiminize danışmanız gerekir. Çünkü hasar görmüş dolgu, dişin çatlamasına neden olabilir ki bu da çok daha karmaşık ve pahalı işlemlere sebep olabilir.
Diş dolgusu konusundaki son kararı her zaman diş hekimi verir. Hekim bazen dolguyu tamamen değiştirirken bazen sadece tamir etmekle yetinebilir. Bu yüzden dişlerinizi yılda en az iki defa kontrol ettirmeniz ve mümkünse temizletmeniz, ağız sağlığınız için atacağınız en doğru adım olacaktır.