Çok Diş Fırçalamak Dişleri Sarartır mı?

İnci gibi bembeyaz dişler herkesin hayallerini süsler. Özellikle diş macunu reklamlarında gördüğümüz kişiler bembeyaz ve estetik dişlere sahip olma arzumuzu alevlendirir. Bu da ağız bakımı için bizi teşvik eder. Bazıları ağız ve diş sağlığı konusunda titizken bazıları oldukça umursamazdır. Hatta çok diş fırçalamak alışkanlığı olmayanlar bu nedenden dolayı sararmış ve çürüklerle dolu dişlere sahip olabilir. Fakat sararmış dişlerin sebebi her zaman dişleri yeteri kadar fırçalamamak mıdır?

Beyaz dişlere sahip olma isteği bazılarımızda çok daha fazla olduğu için bu, daha çok diş fırçalama davranışını tetikler. Fakat sanıldığının aksine dişleri çok fırçalamak dişlerimize faydalı değildir. Aksine oldukça olumsuz etkileri bulunur. Bunlardan ilki diş minesini aşındırmasıdır. Diş minesi, dişlerimiz için koruyucu bir kalkandır. Oldukça dayanıklı olan mine tabakasının aşınması bir hayli zordur fakat imkansız değildir. Dişleri çok sık veya sert bir şekilde fırçalamak bu mine tabakasının aşınmasına neden olur. Bu da dişlerin çok daha sarı görünmesiyle sonuçlanır.

Aşınan mine tabakasının altında ikinci bir tabaka daha vardır. Dentin tabakası denilen bu tabakanın içinde tübüller bulunur ve bu tübüller canlı dokulardır. Minenin aşınmasıyla açığa çıkan bu tabaka sinirlerle bağlantılı olduğu ve mineyle korunmadığı için soğuğa, sıcağa, aside ve şekere karşı daha duyarlı hale gelir. Yani çok diş fırçalamak, diş hassasiyeti sebebi olarak sayılabilir.

Dişin taban kısmını kaplayan küçük ince diş eti dokusu serbest diş eti sınırı olarak adlandırılır. Burayı sürekli sert darbelerle ve sürekli fırçalamak diş etinin sıyrılmasına neden olur. Özellikle sert ve naylon kıllı fırçalar bu durumda olumsuz etkiyi daha da artırarak diş kökünün açığa çıkış sürecini hızlandıracaktır. Buna da biz diş eti çekilmesi diyoruz. Bunun yanı sıra diş köklerinin çok daha sarı olması da dışarıya daha sarı bir görüntü sunar.

Diş sararması her zaman fırçalama rutinlerimizden kaynaklanmaz. Bazen durum genetik olabilirken bazen de nedeni tartar, plak ve lekelenme olabilir. Dış etkenlerden kaynaklanan bu problem diş temizliği ve cila ile tedavi edilebilir. Fakat temizlemeden sonra bile geçmeyen sararmalar, diş eti çekilmesi veya çürüklerle sonuçlanabilir. Bu tarz durumlarda bir diş hekimine danışmak en doğrusudur.

Dişler Ne Sıklıkla Fırçalanmalıdır?

Ağız ve diş sağlığı konusunda en önemli etken olan diş fırçalama alışkanlıklarının neden olabileceği bazı problemleri gördük. Peki ne sıklıkla diş fırçalamak gerek? Genellikle diş hekimleri günde iki kez fırçalama yapmanın yeterli olacağını söylemektedir. Bu fırçalamaların her birinin iki dakika civarında olması etkin bir temizlik sağlayacaktır. Ayrıca çok sert bir şekilde diş fırçalama yapmaktan kaçınmanız çok daha doğrudur. Bir diğer önemli nokta ise diş fırçası seçimidir. Yumuşak kıllı kaliteli fırçalarla çok daha etkin ve doğru bir temizlik sağlayabilirsiniz.