Amalgam Dolgu Nedir?
Dolgu, en çok kullanılan diş tedavilerinin başında gelir. Hem çürüklerin ilerlemesini engelleyip hem de pratik bir yöntem olması sağladığı avantajlardandır. Sıkça başvurulan dolgu uygulaması için zaman içinde farklı yöntemler ve çeşitler geliştirilmiştir. Geliştirilen farklı çeşitlerdeki dolgular işlem yapılacak diş, kişinin alerji durumu ve çürüğün büyüklüğü gibi farklı faktörlere bağlı olarak değişir. En çok başvurulan dolgulardan birisi de amalgam dolgu yöntemidir.
Gümüş, kalay, bakır ve cıva karışımından elde edilir. Karışımın büyük bir bölümünde bulunan cıva, diğer metalleri birbirine bağlar ve sonuç olarak dayanıklı bir malzeme ortaya çıkar. Bir diğer adı gümüş dolgu olan amalgam dolgu, dayanıklı olmasından dolayı özellikle arka dişlere uygulanır. Çünkü arka kısım, çiğneme sırasında çok daha fazla basınca maruz kalır. Uygun fiyatlı ve kısa sürede uygulanabilen bir işlem olması sebebiyle oldukça avantajlıdır.
Amalgam Dolgu Ömrü Ne Kadardır?
Diğer dolgu türlerine oranla çok daha uzun ömürlüdür. Fakat nasıl kullanıldığı, bir dolgunun ömrü için en önemli faktördür. Bu nedenle dolgu bulunan dişlerin olabildiğince temiz tutulması gerekir. Ağız ve diş hijyenine dikkat edildiği ve düzenli olarak muayeneye gidildiği sürece dolgu yaklaşık 5 ila 15 yıl arasında kullanılabilir.
Dolgunun ömrünü belirleyen bir diğer faktör de işlemden sonraki ilk 24 saattir. Amalgam dolgu sonrasındaki ilk birkaç saat bu dişlerin kullanılmaması gerekir. İlk 24 saat içerisindeyse sert ya da kabuklu yiyecekleri tüketilmemesi gerekir. Ayrıca polisaj (diş cilası) işlemi de dolgunun ömrünü uzatacaktır.
Amalgam Dolgu Zararları Nelerdir?
Amalgam dolgu, içerisinde çok farklı metaller bulundurur. Özellikle cıva bulundurması tehlikeli görülse de durum hiç de öyle değildir. İşlem esnasında diğer metallerle birleşen cıvanın kimyasal yapısı değiştiği için zararsız bir maddeye dönüşür. Yapılan birçok araştırma çiğneme ve öğütme esnasında açığa çıkan cıvanın, teneffüs yoluyla havadan alınan cıvadan daha düşük olduğunu göstermektedir. Fakat cıvaya alerjisi olan bireylerde bu dolgunun kullanılmaması gerekir.
Sağlam, pratik ve uygun fiyatlı oluşuyla öne çıkan amalgam dolgunun dezavantajı, sahip olduğu gri renkten dolayı estetik olarak güzel görünmemesidir. Bu sebeple genellikle arka dişler için tercih edilmektedir. Bir başka dezavantajı da bazı bireylerde elektriklenmeye bağlı olarak hassasiyet oluşturmasıdır. Bu duruma nadiren rastlansa da bunu yaşayan kişilerin diş hekimine başvurması gerekir. Diş hekimi de farklı bir dolgu malzemesi kullanarak restorasyon işlemi yapabilir ve sorunu kolayca çözebilir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Bonding Nedir ?