Agresif Diş Fırçalama Nedir? Zararları Nelerdir?

Diş fırçalama alışkanlığınız olmasına rağmen dişlerinizde problem yaşadığınız oldu mu hiç? Özellikle diş hassasiyeti gibi sorunlar yaşadığınızda bu duruma belki çok da anlam veremediniz. Asıl sorunun diş fırçalama alışkanlığınızda olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Hepimiz için güzel, sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmak çok önemlidir. Bu yüzden ağız ve diş bakımı konusunda oldukça titiz davranırız. Özellikle diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanımına önem veririz. Fakat bazen asıl sorun tam da burada başlar.

Söz konusu diş fırçalama olduğunda doğru teknikleri kullanmak elzemdir. Bazen dişleri iyi bir şekilde temizlemek adına çok sert bir fırçalama yapılabiliyor. Biz buna agresif diş fırçalama diyoruz. Sert bir fırçalama eylemi, dişlere faydadan çok zarar verir.

Diş minesi, dişler için koruyucu bir kalkan gibidir. Dişin içindeki canlı dokuyu dış etkenlerden korur. Mine tabakası çok güçlü ve sağlamdır. Bu sebeple aşınması oldukça zordur ama imkansız değildir. Agresif diş fırçalama, sert darbelerle mineyi aşındırır ve dişleri korumasız bir halde bırakır.

Parlak ve beyaz olan diş minesi aşındıkça alttaki sarı tabaka ortaya çıkmaya başlar. Bu da oldukça kötü bir görüntüye sebep olur. Yani beyaz ve güzel dişlere sahip olmak için yapılan agresif diş fırçalama, sarı ve çirkin gözüken dişlerle sonuçlanır.

Agresif diş fırçalama yüzünden aşınan diş minesi, altındaki canlı ve sinirlerle bağlantılı olan tabakayı koruyamaz hale gelir. Bu sebeple dişler sıcak, soğuk, asit ve şekerden kolay etkilenir ve bu da şiddetli ağrılara sebep olur. Yani baş etmesi güç bir rahatsızlık olan diş hassasiyeti ortaya çıkar.

Diş köklerini sarıp sarmalayan diş etleri, agresif diş fırçalama uygulamasından en çok etkilenen bölgelerden bir tanesidir. Sert fırça darbeleri diş etlerini geriye iterek diş kökünün ortaya çıkmasına neden olur. Biz buna diş eti çekilmesi diyoruz. Bu durum şiddetli ağrılar ve rahatsızlık hissi ile sonuçlanır. Ayrıca dişlerden daha sarı olan diş köklerinin ortaya çıkması, kötü bir görüntüye sebep olur.

Peki agresif diş fırçalama yapıp yapmadığınızı nasıl anlarsınız? Bu durumu diş fırçanızdan anlayabilirsiniz. Eğer üç aydan daha az bir süredir fırçanızı kullanmanıza rağmen fırçanızın kılları açılmış ve yıpranmışsa, agresif fırçalama yapıyorsunuz demektir. Fırçanız yeni gibi duruyorsa bu, tekniğinizin doğru olduğu anlamına gelir.

Doğru Diş Fırçalama Teknikleri Nasıl Olmalıdır?

Dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey doğru diş fırçası seçmektir. Yumuşak kıllı bir diş fırçası, dişlere ve diş etlerine zarar vermeden kapsamlı bir temizleme yapar. Fırçalama işlemi sırasında fırçanızı 45 derecelik bir açıyla tutun. Böylece fırçanın kılları her yere rahatlıkla uzanabilir.

Fırçalama esnasında nazik ve yumuşak bir şekilde hareket etmeye özen gösterin. Unutmayın ki sert fırçalama daha temiz bir ağız anlamına gelmez. Ayrıca diş hekimlerinin tavsiye ettiği fırçalama süresi iki dakikadır. Bu süreye uyarak detaylı bir temizlik yapabilirsiniz.

Bu Yazı Dikkatinizi Çekebilir: Doğru Diş Hekimi Nasıl Seçilir?